2015. május 28., csütörtök

Webfejlesztés #09 - Hosszú lépés

Az elmúlt 2 hónapban nem adtam hírt erről (és a saját blogomat sem írtam), és okkal. Leszámítva a csapat születésnapi hírét, persze, de ott is inkább azt részleteztem, hogy miért nem akkor volt a startolás. Nem csak a csomag végett volt így (bár annak elkészítése ha mindent egybevetek, akkor 1,5 hét non-stop munka volt), hanem mert akadt pár kihívás. És azért a szülinapi csomag után kifejezetten jól esett "programkódot" túrni. Fő a változatos étrend, ugyebár.

Mielőtt tovább olvasnátok, mondom mi készült el:
- az ismertetők (kivéve a tezauruszt még),
- a hibaoldal,
- fórum külleme, felturbózása,
- képgaléria,
- központilag módosítható "Linkelj ránk" oldal,
- projektek.
Elég sok minden, nem?
 Na essünk is neki, mert magyarázat lesz. Bőven lesz.


Íme a hibaoldal. Most már nem kell ügyeskedni, visszairányít a főoldalra 10 másodpercen belül. Vagy kézzel is megteheted oda, vagy a korábban megnézett oldalra. Plusz kaptatok két magyarázatot, ami igen gyakran előfordul az esetemben, mindegy, hogy sietség okozza, vagy előre beteszem a rendszerbe engedélyezésre,
de megfeledkezem róla, és úgy teszem ki. Na ez utóbbi a cikibb, szerintem.

Aztán itt van a(z új) fórum. Elsősorban küllemében változott, sok másban nem.Új, és remélhetőleg egyértelműbb gombok segítenek a navigálásban. Bekerült a témát nyitók és utolsó hozzászólók avatarjai, hogy könnyebben észre lehessen venni, hogy hova írtak (ami a válaszolás szempontjából fontos). Illetve, amiért már lerágták egyszer a fülem (csak azóta visszanőtt, hehe), az utolsó hozzászólásra ugrás lehetősége (az utolsó hozzászólónál látjátok azt a nyilat? Na az lesz az.). Ezen kívül lecseréltem az ikonokat, kibővítettem az adatsort, kivettem az MSN-t, ha már megszűnt (Isten nyugossza), illetve központilag állítható a lapozás, így beállítható, hogy mennyi téma/hozzászólás jelenjen meg oldalanként.

Az alsó ikonsor, amit pluszban láttok sorjában: idézés, szerkesztés (amíg megteheted, illetve adminoknak), adminisztrációra ugrás (adminoknak), kilépés az oldalról (mindenkinek). Be akartam építeni még a hozzászólások jelentését is, de ez komoly átírást igényel, amit most nem engedhetek meg, illetve nem olyan fontos, hiszen alig van használva. (Remélem, hogy ez megváltozik, de ehhez ti is kelletek, ötletekkel, hogy mit nyissunk, mire van igény.

Aztán itt van a galéria, immár új pompájában. A jelenlegi sajnos tönkrement, miután megváltozott az egyik frissítésben a forráskódja, így erős cserére szorult. Mint látható, új Javascript alapot is kapott, elmarad a diavetítés (ami eredetileg volt, helyette egyesével lehet megnézni a kicsinyített változatot, amit külön ablakba ki lehet nagyítani, akár valós méretre is. Albumnézetben egy kis előnézeti kép is megjelenik. Emellett mozgatni is lehet az ablakot a képernyőn, ha esetleg bele zavar valamibe. Valamint egy beküldő gomb is helyet kapott két ponton: ezt egyelőre (biztosan) adminok használhatják.

Annyi észrevételt kaptam, hogy majd sötétítsem el a hátteret a nagyításnál. Jogos, viszont ha nem találom meg a js-fájlban, akkor anélkül startol el, és később kerül bele.

A "Linkelj ránk" modul "kicsit" átalakult. Most már nem egy előre megírt forma lesz, hanem központilag módosítható, cserélhető képekkel. És párat cserélni fogunk, mert ne szabványméret (nagyobb v. kisebb).

És íme az egyik sztár, ami a legtöbb változáson esett át: a projektek rész. Az első szembetűnő változás a kinézet mellett az, hogy megszűntek a korábbi kategóriák: most már mindet láthatjátok ömlesztve, amit több módon is szűkíthettek:
- kezdőkarakter szerint,
- állapot (státusz) szerint (befejezett, aktuális, függő, esélyes, tervezett, és persze adminoknak a titkos),
- kategória alapján (anime, manga, doujinshi, light novel, visual novel, egyéb videó),
- médium alapján (TV, OVA, special, TV special, ONA, zenés videó, oneshot).
Ezekből a karakter külön működik, de a másik három kombinálható. A lapozás viszont perpillanat nem működik, így az még egy gyors korrektúrára szorul.

Csökkentek a táblákban az infó, a kategória és a médium különvált (ezért nem láttok többhöz beírva, mert nem mindhez tettem meg próbagyanánt), valamint egy sorba került a teljes és a kész részek sora és grafikus megjelenítésnek egy "progress bar" (ami ha ?, akkor 24 résszel/fejezettel számol alapból, de lehet emelni fogom 100-ra a mangák végett). Megváltoztak az ikonok is az eredetihez képest, részint Midorinome észrevétele hatására, részben mert sikeresen töröltem őket (ami plusz okot adott a cserére ^^"). Annyi extrát tettem hozzá, hogy az online, amit egy szem jelképez, ha nem érhető el, akkor csukva van. Apróság, de jópofa ötletnek tartottam. A ceruzát pedig nem fogjátok látni, mert az admini ikon.

És még egy érdekesség: ami innentől 18+ projektnek van jelölve, vagyis pornónak (csak arra fogjuk használni, minden másnál azt az alapelvet fogjuk követni, hogy "az erőszakos és véres, belezős dolgok sem okoznak maradandó lelki károsodást senkiben, hiszen ilyet is látni kell, hogy az ember el tudja viselni a világ mocskát"), kétszeres jelzést kapott. A képen ilyet nem láttok, de elég egyértelmű a kettő: egy piros téglalap a bal felső sarokban a cím sorában, valamint egy védőborító. Ettől többet nem fogok tenni, hiszen jelezve van, aki akarja meg úgyis megnézi, felesleges külön kérdést szegeztetni neki, mikor "akkor is felelőssége tudatában teszi, ha csak a kíváncsiság hajtja" (én legalábbis így látom).

Végül az én kedvencem, amit szeretnék mindenképp megtartani: az ismertető. Na ez is szépen átalakult. Kikerült a login dobozka (ezért is lett a fejléc fölötti menü, hogy az ilyenkor is meglegyen, illetve ezt a fórumnál is láthatjátok), így feljebb került a csapatmunkálatos rész, a pillanatképek automatizáltak (ha van egy olyan sorszámmal bíró mappa, mint az ismertető azonosítója legfeljebb 8 képig beolvassa és megjeleníti őket) és nagyíthatóak a tényleges méretükre, pont ahogy a galériában.

Javaslatra bekerült a kapcsolódó projektek rész is. Ez egy egyszerű kategória szerint működik. A crossoverekre ugyan nem alkalmas (pedig van pár a repertoárunkban, illetve lesz is), így azokat majd másképp fogom jelezni. Valamint nincs meg az ellentéte (vagyis ha nincs kapcsolódó), illetve limit sincs benne, hogy mennyi jelenhet meg maximum, és afölött hogy jelenjen meg. Ez még a jövő zenéje.

És most beszéljünk a fő részről. Visszakerült a sok problémát okozó eredeti cím, 12-re bővült a lehetséges hivatkozás lista, amit át is rendszereztünk relevancia szerint. Hivatalos oldal, Wikipédia, AA mindegyiknek lehetséges lesz, animéknek AniDB, ANN, MAL, mangáknak Baka-Updates és MAL, doujinshinek DJDB, VN-nek VNDB, live filmeknek AsianWiki és MyDoramaList. A műveletek sorba felkerült a fórum, kicsit módosult a letöltés és online gomb. A stúdiók és a készítők továbbra is kézzel kerülnek felvételre, mert feleslegesnek találom ezek központosítását. A műfajoké és témáké messze fontosabb, így az majd megvalósul. Az ígért beküldhetőség még nem valósult meg (illetve meg sincs írva az üres verzióra az "adatos"). Ez lehet későbbre marad, meg azért még alakul a visszajelzések alapján.


És végezetül egy bejelentés: ha most csak az adminisztrációra helyezem a hangsúlyt, akár ezekkel a hiányosságokkal is indítható állapotba kerül az oldal, ezzel pedig a nyári szezon előtt elindíthatóvá válik. De akkor az említett hibák és hiányosságok mellett még más patchekre is szorulni fog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése