2014. június 3., kedd

Operation Development - avagy az oldalfejlesztéséről


Nos, valamelyest fontos bejelenteni valóm van, ami perpillanat nem fontos vagy épp biztos, hogy ténylegesen az oldalunkra kihelyezzem.


Mint ismeretes, a jelenlegi oldalunk a PHP-Fusion 7.02-es verzióját használja 2011 óta, amit először Kubicával később Kagaminnal együtt piszkáltam meg. Ehhez azóta jöttek kisebb-nagyobb javítások, módosítások, egy darabig frissítettem is. Ezzel együtt egy csomó új dolgot emeltünk be mások programcsomagjaiból (modok, infusionök, ahogy itt nevezik), de még többet magunk írtunk hozzá. Gyakran elsőre, ha futott, ment fel. Nagyon néha bővítgettük, javítgattuk ezeket. Legutóbb a szülinapunk alkalmával nyúltam hozzá apróságokhoz,  többek közt átalakítottam a munkatársi listát. Azonban elég komolyan nem törődtem azzal, hogy az egész rendszer kehes, egyes alegységek, amelyeket még mi írtunk, már nem töltik be rendesen a szerepüket vagy a kódjuk mai fejjel nézve egyetlen merő káosz, vagy tudunk már jobb megoldást rá. Ezen kívül sok (nagyon sok) benne a szemét, felesleges holmi, amit nem használunk, vagy használunk, csak másként (vagy kettő van belőle, egy ilyen és egy olyan, ezt meg összevonnánk).

Az oldal totális átalakítása nem új ötlet. Már 1,5 éve biztos, hogy gondolkodom rajta (törekvések is voltak rá, amelyek többször megakadtak, zsákutcába szaladtak, vagy jegelésre kerültek), hogyan és mi lehetne a legjobb. Ehhez elsősorban a jelenlegi hibákat és gondokat kellett feltárni. A teljesség igénye nélkül a főbb gondok magából a magrendszerből:
  • van keresőnk, ami a saját írású rendszereinkben nem keres;
  • fórumegységet (főkategóriát) nem lehet létrehozni anélkül, hogy ne adatbázisban oldjam meg;
  • a dizájn lényegében elavult és egyszerűsíteni kellene, több helyen már úgy érzem, hogy ronda is;
  • az egyes moduloknak nincs index része (pl. ha bejelentkeztek a projektek lapról, a bejelentkezés után üres oldalra dob, az enciklopédiából pedig nehézkes jól bejönni);
  • a hibajelző modulunkban elég sokszor jönnek különféle apró hibák a rendszertől;
  • a spoiler BB-kód pl. egyáltalán nem akar működni a kipróbáló egységén kívül;
  • a regisztrált, de még nem aktivált userekhez nem tudunk hozzáférni (azért baj, mert az utóbbi időben elég gyakori volt, hogy az aktivációs levél nem érkezett meg).

Ezen kívül szeretnénk könnyedén tartalmat bővíteni, hozzáadni, egyes elemeket átalakítani. Sőt, egy-két "új apróságot" is beékelni a jelenlegi profilunkhoz. Azért idézőjelesen "új apróságot", mert valójában nem újak, mert már 1-2 éve teret engedtünk nekik, ellenben nem igazán van használatban. Ilyen a hazai klubok támogatása és a rendezvények, események reklámja. Utóbbit kiírjuk, de ha már kiírjuk és hírezzük, illetve egy darabig kiemelt hírként tartjuk, a levétel után elsikkad, így egy eseménynaptárat a frissességért. Ahol még tudnánk is jelezni egyes animék megjelenését, premierjét is jelezni (pl. OVA-k, mozik), amelyeket vinni fogunk.

Szóval vannak ilyen ötletek erre vonatkozóan. Nagyon úgy fest, hogy a nyár tökéletes alkalom lesz erre a túlhalogatott újrahúzásra. Ha minden jól megy, akkor a jövő héttől állnék neki apránként, hogy lássam, mit szórhatok ki a fenébe a kódmagból. Mit írhatok, húzhatok teljesen újra belőle. Nem tudom mikor leszek meg vele és hogy meddig fog tartani, mivel lényegében még mindig tanulom a szekvenciális PHP-programozást, amiben meg nem vagyok valami májer (a legutóbb sikerült a localhostot és a böngészőt kiiktatnom totálisan egy végtelenített ciklussal, úgy, hogy nem kapcsolt be egyáltalán a védelmi mechanizmusuk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése