2014. július 23., szerda

Webfejlesztés #01 - Új oldal születőben


Mint ígértem péntek magasságában, ma egy kis meglepetéssel szolgálok. Olyan 2 hónapja, hogy elkezdtem az új oldalunkat összerakni, amiből olyan 3-3,5 hét csak az egyes egységes és funkciók tervezése volt, hogy mi, mit és hogyan, illetve a jelenlegi oldalban lévő bugokat és hibákat is kiszűrjem, találjak rájuk megoldást, illetve régebb óta halogatott kérések, modulok is megvalósulhassanak végre. A tényleges munkának olyan 4. hete, hogy neki láttam, és eddig csak a főoldalig jutottam csak jó formán, plusz a hírek, azok hozzászólásai és a panelek. Ezt mind heti 2 napba lebontva, de mivel nem vagyok PHP-mágus, csak egyszerű dizájner és koncepciótervező, így sokkal lassabban haladok a zsákutcáknak köszönhetően, amikből kijut bőven.

Így most kaptok két teljes oldalas képernyőképet a kész részekről, meg egy kis kommentárt a már kész részekhez. Meg esetleg vázlat szintjén az elkövetkezőkhöz...


Jobb klikk és kép megnyitása új fülön!
A két képen tisztán látszik az új kinézet főbb irányvonala. Egy sokkal letisztultabb, felesleges elemeket kevésbé tartalmazó küllem van a szem előtt, egyelőre még pár apróbb szépséghibával. Ilyen a fejléc feletti sáv, aminek csak dekorfunkciója lenne egyelőre (tervek vannak az esetleges hasznosítására), ami most azért van elválva a lap tetejétől, mert valamelyik főbb fájl kódolása nem egyezik a rendszer alapértelmezettjével, így helyenként üres sort szúr be a használt CMS.

Magán a két képen lehet látni, hogy mi mindent hagytunk el, illetve vettünk be. Talán a leginkább szembetűnő a kerekítések és a 3.0-ás rendszer indulásakor még meglévő, most visszatérő 3 oszlopos felosztás mellett, hogy a fej- és a lábléc egyszerűsödött, így kevesebb időt emészt fel várhatóan a betöltés.

A fejléc fölé bekerült egy plusz sáv, ami azokon az oldalakon is lehetővé teszi a navigálást, ahol nem fog a baloldali panelsor megjelenni (várhatóan fórum, online elemek és ismertetők).

A logó és a fejléckép egy sorba került, eltűnt az örökös kiírás, helyette csak akkor jelenik meg, ha fölé visszük az egeret.

Megújult a menü, most már adatbázisból irányítható teljesen, beépített keresősávval, ami majd a kiegészített keresővel már az egész oldalon (az általunk írt rendszerekben is) fog keresni.

Amit nem láthattok, mert a motortérben történt változás, az a panelek központosítása egyfelől. Vagyis a tagfelvétel, kapcsolat és pólórendelő panelek már rendes php-rendszerként működnek. Ezen felül bekerült egy eseménynaptár, amelyben a megrendezésre kerülő eseményeket vesszük fel (conok, Japán-napok, találkozók, esetleg versenyek), valamint az általunk fordított filmek/OVA-k megjelenését vezetjük majd. Újabb változás, hogy most már listázásra kerülnek az utolsó bejelentkezés óta írt fórumüzenetek. Tervbe van, hogy a blog és a YT-csatornát is feldobjuk a kapcsolatokhoz, de ennek egyelőre nem látom sok értelmét.

Ugyanakkor a motorház alatt dőlt el a(z amúgy nem működő) spoiler BB-kód sorsa: az új rendszerben most már kívül is hibátlanul fut, csak kis szépítésre van szüksége. Remélem ez a jó szokása (hogy működik) a tényleges indításig biztosan, utána meg végképp megmarad.

Egyelőre ennyit sikerült összehozni, ezek után a dolog csak lassabban fog haladni, ugyanis teljes rendszerek kerülnek kiegészítésre, átírásra, nem csak küllemükben, de szerkezetükben és tudásukban. Például a projektrendszer és a munkatársi listák összefűzése, hogy ki, min, milyen poszton dolgozott (szigorúan személyenkénti lapbontásban), a linkek és hírkategóriák rendszerének felfejlesztése egy többszintű rendszerré, alaposabb és kiterjedtebb GyIK, a fejlécképek listázása (régi kérés ez már, talán a 3.0 indulásakor kaptuk...) és még hasonló apróságok. Tervben van még a lábléc közepének használatba vétele pár fontosabb linkkel (ami csak akkor kerül beépítésre, ha mind kész és eldőlt mi szerepeljen ott). Ugyanakkor csak remélni tudom, hogy nem lesz ilyesmi a vége egyik próbálkozásnak sem:
Ha 30 átírás/változtatás után sem akarna működni, azt a fal fogja bánni.
Vagyis a munka nem áll meg, csak lassabb lesz. Igény szerint a kész rendszereket bemutathatom a továbbiakban, mit tudnak, mire képesek. Ugyanakkor várom az észrevételeket, javaslatokat, ötleteket itt a hozzászólások, vagy a kapcsolódó Facebook posztban (az oldalunkon nem lesz hír ebből, csak ha már beépítésre kerül az új elrendezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése